REKOMENDACIJOS GARGŽDŲ BENDRAJAM PLANUI


Birželio 26 d. Klaipėdos rajono savivaldybėje vykusiame viešame Gargždų miesto bendrojo plano sprendinių svarstyme buvo pateikti pasiūlymai, suformuluoti remiantis projekto „Padovanok viziją Gargždų miestui!” metu vykusios apklausos rezultatais. Įvertinus viešam svarstymui pateiktų bendrojo plano sprendinių atitikimą miestiečių pastaboms Klaipėdos rajono savivaldybės specialistams ir projektuotojams buvo pateikta 15 rekomendacijų, liečiančių daugelį miesto tolesnio vystymo temų.

Gargždų miesto bendrojo plano užsakovų (Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos) rengėjų (UAB „Nemuno deltos projektai“) atsakyme rašoma:
„Susipažinome su Jūsų 2013 m. birželio 26 d. pateiktu pasiūlymu (rekomendacijomis) «Dėl Gargždų miesto bendrojo plano sprendinių».
Gerbiame Jūsų iniciatyvą suorganizuoti elektroninę apklausą ir darbą, kurį įdėjote apibendrindami šios apklausos rezultatus.
Pripažįstame, kad visi išdėstyti pasiūlymai yra aktualūs Gargždų miesto bendrojo plano sprendiniams ir Gargždų miesto bendrojo plano sprendinių įgyvendinimo priemonėms.
Patikiname, kad visi pasiūlymai, kiek tai leis bendrųjų planų rengimo taisyklės ir metodika, vienaip ar kitaip (grafine forma ar tekstu) bus įtraukti į Gargždų miesto teritorijos bendrojo plano sprendinius.“

//šaltiniai: UAB „Nemuno deltos projektai“ raštas 2013-07-11 Nr. NDP-K-586; Klaipėdos r. sav. administracijos raštas 2013-07-16 Nr. (5.1.22)-A5-3686

Miesto bendrojo plano užsakovams ir projektuotojams pateiktas rekomendacijas rasite žemiau.


Rekomendacijos Gargždų miesto bendrajam planui

Pateikiamomis rekomendacijomis siekiama aiškiau suformuluoti Gargždų miesto bendruomenės viešąjį interesą rengiamo Gargždų miesto bendrojo plano kontekste, t.y. integruoti visuomenės poreikius ir lūkesčius į rengiamą teritorijų planavimo dokumentą ir taip sudaryti prielaidas sėkmingam gyventojams aktualių plano sprendinių realizavimui ir darniam miesto vystymuisi.

Apibendrinant projekto „Padovanok viziją Gargždų miestui!” apimtyje vykdytos apklausos rezultatus, Gargždų miesto teritorijos bendrojo plano užsakovams (organizatoriams – Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai) ir rengėjams (projektuotojams – UAB „Nemuno deltos projektai“) siūloma įvertinti ir, jei yra galimybių, atsižvelgti į pagal gyventojų išsakytas mintis suformuluotas pastabas ir pasiūlymus:
 

(miesto įvaizdis ir išskirtinumas)
1. Aiškiau įvardinti (aprašyti tekstinėje dalyje) ir pavaizduoti (nužymėti grafinėje dalyje, galbūt atskiroje schemoje) miesto plėtros prioritetus, tarp jų:

  • miesto istorinei raidai reikšmingos teritorijos ir jų vystymo principai (modernizavimas, rekonstrukcija ir kt.);
  • atnaujinamos vidinės miesto teritorijos (rengiami kompleksiniai modernizavimo projektai);
  • vystoma miesto želdynų ir rekreacinių teritorijų sistema, tvarkomi esami ir plėtojami nauji jos elementai (žalieji plotai, poilsio zonos ir pan.);
  • socialinių, kultūrinių paslaugų ir sporto infrastruktūros objektų, jų teritorijų atnaujinimas (modernizavimas) ir plėtra;
  • verslo plėtros ir kitos darbo vietų koncentracijos zonos, jų išdėstymas;
  • inžinerinės ir susisiekimo infrastruktūros objektai ir tinklai, jų plėtra.

(kultūros paveldo apsauga ir puoselėjimas)
2. Siekiant vykdyti miesto istorinei raidai reikšmingų kultūros paveldo objektų apsaugą, apsvarstyti galimybę įvesti miesto istorinio branduolio teritorijos reglamentą, numatantį istorinei miesto raidai reikšmingų urbanistinės struktūros elementų (aikštės, gatvių-praėjimų, dvaro parko ir kt.) apsaugos ir/ar dalinės rekonstrukcijos galimybę, išlikusių fragmentų tinkamą apsaugą ir panaudojimą.
 

(gyvenamasis būstas ir jo kokybė)
3. Brėžiniuose pavaizduoti naujai plėtojamas (urbanizuojamas) ir atnaujinamas (modernizuojamas) bei konvertuojamas mažo, vidutinio ir intensyvaus užstatymo gyvenamąsias teritorijas, kurioms ateityje būtų rengiami žemesnio lygmens teritorijų planavimo dokumentai ir įvairūs projektai (raidos koncepcijos, vizijos, galimybių studijos), užtikrinantys šių teritorijų architektūrinę-urbanistinę vienovę, susisiekimo ir paslaugų infrastruktūros jose plėtojimą, inžinerinį teritorijų įrengimą. Tekstinėje dalyje aprašyti tokių dokumentų rengimo pagrindinius principus (tikslas, uždaviniai, visuomenės įtraukimas ir pan.).
4. Apsvarstyti reglamentų lentelėje esančios nuostatos „Galimas pavienių sklypų detaliųjų planų rengimas“ pakeitimą į „Pavienių sklypų detaliųjų planų rengimas galimas tik išskirtiniais atvejais“, nes taip būtų sudarytos prielaidos naujos plėtros teritorijas kompleksiškai vystyti, o esamas užstatytas teritorijas modernizuoti iš anksto nustatytais kvartaliniais vienetais. Išskirtinius atvejus detaliai aprašyti tekstinėje dalyje ar pastabose (pavyzdžiui, net išimtiniais atvejais pavienius detaliuosius planus rengiantys vystytojai įpareigojami atsižvelgti į konkrečioje teritorijoje bendruoju planu deklaruotus visuomeninius interesus).
5. Apsvarstyti galimybę kai kuriuose reglamentų aprašuose (pavyzdžiui, intensyvaus/vidutinio užstatymo intensyvumo gyvenamosios teritorijos, mišrios vidutinio/mažo užstatymo intensyvumo teritorijos ir pan.) vyraujančiu ar bent galimu užstatymo tipu įvardinti mažaaukštį daugiabutį užstatymą, nes taip būtų skatinamas tankesnis teritorijų panaudojimas, įvairėtų būsto fondas mieste.
 

(gyvenamoji aplinka ir jos kokybė)
6. Gyvenamųjų teritorijų (intensyvaus, vidutinio ir mažo užstatymo intensyvumo) reglamentuose detaliau nurodyti ir pakomentuoti (aprašyti tekstinėje dalyje), kokia minimali teritorijų dalis (%) yra skiriama bendro naudojimo teritorijoms ar įvairiems želdynams ir rekreacinėms erdvėms įrengti.
7. Apibrėžti (aprašyti tekstinėje dalyje) urbanizuojamoms teritorijoms taikomo strateginio plėtros būdo – atnaujinimas (modernizavimas) ar konversija – atveju taikomus aplinkos atnaujinimo standartus, želdynų, susisiekimo ir inžinerinės infrastruktūros vystymo principus.
 

(želdynų ir rekreacinių erdvių plėtojimas)
8. Paaiškinti (aprašyti tekstinėje dalyje) mieste, ypač naujai užstatomose zonose kuriamo bendrojo naudojimo ir rekreacinių erdvių tinklo formavimo principus (pavyzdžiui, želdynų sistemos formavimo prielaidas, pagrindinius elementus, jų apjungimo į vientisą tinklą būdus).
9. Detaliau nužymėti miesto centrinėje dalyje esančius žaliuosius plotus (pavyzdžiui, Savivaldybės ir Tūkstantmečio aikštės, skveras prie Minijos g., daugiabučių kvartaluose detaliaisiais/specialiaisiais planais numatyti želdynai ir kt.), taip pat naujai urbanizuojamose teritorijose kuriamas bendrojo naudojimo ir rekreacines erdves.
 

(susisiekimo sąlygų gerinimas)
10. Pakomentuoti (aprašyti tekstinėje dalyje) susisiekimo infrastruktūros tinklo tvarkymo ir plėtojimo principus (ypač naujos plėtros zonose), pateikti tipinius skirtingų transporto priemonių srautų (automobilių, dviračių ir pėsčiųjų) sankirtų, pagrindinių miesto gatvių įrengimo sprendinius, techninius parametrus, nurodyti eismo dalyvių saugumą užtikrinti padėsiančias priemones.
11. Aprašyti (tekstinėje dalyje) ir pavaizduoti (brėžiniuose) mieste kuriamą vieningą dviračių takų sistemą, palankią susisiekimui tiek miesto viduje, tiek ir sujungiančią miestą su priemiestinėmis gyvenvietėmis, rekreacinėmis teritorijomis (nurodyti ne tik už kelio juostos tiesiamus dviračių takus, bet ir kitas dviračių trasas).
 

(viešojo transporto vystymas)
12. Pakomentuoti (aprašyti tekstinėje dalyje) ir pavaizduoti (nužymėti brėžiniuose) viešojo transporto sistemos formavimo mieste sprendinius: įvardinti miestiečių susisiekimui tinkamus esamus arba naujai formuojamus vidinius, priemiestinius ir tarpmiestinius maršrutus, nurodyti pagrindinius ir papildančius (alternatyvius) viešojo susisiekimo trasų variantus, sustojimų išdėstymo vietas ir pan.
 

(tarša ir kitos aplinkosauginės problemos)
13. Paaiškinti (aprašyti tekstinėje dalyje) oro ir kitų taršos rūšių mažinimo priemones, planuojamas taikyti siekiant pagerinti gyvenamosios aplinkos kokybę Gargždų mieste.
14. Centro, gyvenamųjų bei verslo, gamybos ir pramonės zonų reglamentuose nurodyti ir pakomentuoti (aprašyti tekstinėje dalyje) rekomenduojamą apsauginių ir kitų želdynų, skirtų aplinkai gerinti, oro užterštumui mažinti, kiekį (%), įvardinti kitas taršos mažinimo priemones.
 

(valdymas ir administravimas)
15. Imtis papildomų priemonių bendrojo plano sprendinių viešinimui ir aiškinimui (net ir juos patvirtinus), sprendinių įgyvendinimo prioritetų viešam aptarimui ir, jei reikia, sprendinių koregavimui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą