NUOMONĖS. GALVOSŪKIS DĖL PARKŲ

Ir ko tik nerasi senų laikraščių šūsnyje... Siūlome jums susipažinti su 1997 m. "Bangoje" išspausdintu straipsniu apie Gargždų miesto parkus. Nors daugiau dėmesio straipsnyje skiriama Laugalių parkui, yra šiokių tokių užuominų ir į Senąjį Gargždų miesto parką.



NUOMONĖS. GALVOSŪKIS DĖL PARKŲ
Jolanta Pareigienė
BANGA, 1997 m. gegužės 24 d., Nr. 41 (7543)


Kiek Gargžduose parkų? Vienas? Du? Gal net trys? O kaip jie vadinasi ir kaip turėtų vadintis? Ar miesto žmonėms labai jie reikalingi? Jeigu taip, tai kokie jie turėtų būti?
 

Štai tiek klausimų, į kuriuos nori išgirsti gargždiškių atsakymą miesto seniūnė Rūta Cirtautaitė. Dėl to jau tartasi susitikime su vyriausiąja architekte Vida Vytiene, istorike Janina Valančiūte, Kultūros skyriaus, seniūnijos darbuotojais. Tačiau nemažiau svarbūs pačių gargždiškių atsakymai į šiuos klausimus, jų nuomonė. Tad su seniūne Rūta Cirtautaite, seniūnijos meistre Morta Lymontiene ir pedagogu Edvardu Cirtautu nutarėme patys pakalbinti senesnius ir jaunesnius Gargždų gyventojus.

Pirmiausia užėjome pas vieną seniausių Gargždų Žemaitės gatvės gyventoją Eleną Rudgalvytę. Ji sakė:
- Senasis Gargždų – tai mano jaunystės parkas-sodas. Ten su draugėmis eidavau į šokius, į pasimatymus. Tada jis atrodė kitaip, buvo daugiau medžių, krūmų, vaismedžių. Takai buvo paprasti, be asfalto. Ir jauni, ir senesni mėgo ateiti, pasivaikščioti. Jis turėtų vadintis Senuoju Gargždų parku. Kiek yra jų? Jeigu pridėti ir miškelį prie Moksleivių namų, kur eidavau berželių šluotoms, gal trys. Bet apie tai mažai ką galiu pasakyti.

Žymiai vėlesnius senojo parko gyvavimo metus prisimena mokytojas Edvardas Cirtautas:
- Labai patiko originalus ir spalvingas parko apšvietimas 1938-1939 metais. Nors dabar žymiai pasikeitęs, bet ir šiandien parkas žmonių mėgstamas.
- Kaip jį oficialiai reikėtų vadinti?
- Turbūt Senuoju Gargždų parku.
- O kaip su tuo jaunuolynu, kuris prasideda prieš autobusų stotį ir eina Moksleivių namų link? Kaip su šalia esančiu miškeliu? Tai turėtų būti vienas ar du parkai?
- Mano nuomone, miškelį reikia nusausinti, išretinti, aptvarkyti. Sujungus į vieną visumą su jaunuolynu, būtų maloni poilsio vieta tame miesto pakraštyje gyvenantiems.
- Kaip jį pavadinti?
- Gal Naujuoju parku. O gal geriau – Laugalių.


***
Grįžtančius su mažu sūneliu iš senojo parko sutikome jauną sutuoktinių porą – Rasą ir Arvydą Šablinskus. Taip, šiame parke jie dažnai vaikšto. Apie kitus parkus ne kažką gali pasakyti, nes Gargžduose gyvena visai neseniai. Jeigu tie parkai prie Laugalių, tai gal taip tegu ir vadinasi.

***
Dvi jaunos panelės, dvi Renatos, Gargždų 2-osios vidurinės mokyklos moksleivės, iš pradžių manė, kad mieste yra tik vienas parkas. O paskui sutiko, kad būtų visai neblogai, jei atsirastų ir kitas gerai sutvarkytas. Gal turi jam ekspromtu gražų pavadinimą? Ne, taip greitai negalės sugalvoti.

***
Paskutinieji, bet bene daugiausiai žinantys šio nedidelio mūsų reido pašnekovai buvo Jovita ir Albertas Skolevičiai, kuriems parkas prasideda tiesiai už kiemo tvoros. Ponia Jovita sakė:
- Su šiuo parku susipažinau jau pokario metais, kai 1955 aisiais atvažiavau į Gargždus.
O ponui Albertui parkas siejasi su jo seneliu iš mamos pusės Juozapu Stalmoku:
- Senelis, kilęs nuo Medsėdžių kaimo, dar 14 metų amžiaus buvo dvarininkės pakviestas pagalbiniu darbininku senstančiam sodininkui. Paskui, kaip teko girdeli, buvęs Renavo dvare, vėliau mokėsi sodininko darbo Maskvoje ar Petrapilyje. Grįžęs į Gargždus jau buvo dvaro sodininku.

Aišku, sunku dabartiniam gargždiškiui įsivaizduoti ano meto parką-sodą. Toje vietoje, kur dabar kryžius, stovėję dideli stikliniai šiltnamiai, kuriuose žiemą vasarą žaliavę šiltų kraštų augalai. Bet šis parkas jau Gargždų istorija, kurios dar niekas nėra parašęs. Ir, ko gero, teisūs tie, kurie mano, kad šis nusipelno Senojo Gargždų parko vardo. Belieka tikėti, kad ir dabartinė gyventojų karta suformuos antrąjį parką, kuriam pradžia jau padaryta. Gal gyventojai geranoriškai prisidės talkomis valant ir sausinant miškelį, kad jis su naujuoju parkeliu sudarytų darnią visumą. Visas organizacinis darbas ir rūpestis dėl lėšų tektų miesto seniūnijai. Nors naujajame parkelyje yra akmuo, liudijantis, kad sovietmečiu jam norėta suteikti Pergalės pavadinimą, bet šiais laikais vargu ar kas siūlys jį taip vadinti. Kaip mano ponia Jovita Skolevičienė, vargu jam tiktų ir naujojo parko pavadinimas. Kaip tada, jei atsirastų dar naujesnis? Tad pasiūlyta pavadinti Laugalių parku, nes jis „užgriebia“ ir Laugalių kaimo dalį. Bet gal yra labiau tinkančių pavadinimų? Gargždų seniūnė laukia jūsų nuomonės.


Autorės nuotraukose:
J. ir A. Skolevičiams parkas – už kiemo vartelių.
Viduryje – pedagogas E. Cirtautas;
mėgsta Senąjį parką ir jaunimas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą