"ĄŽUOLAI TEVIRSTA SKULPTŪROMIS"

Šeštadienio „Bangos“ numeryje skaitytojus paraginome pasidalinti idėjomis, ką būtų galima padaryti su prie įėjimo į Gargždų miesto parką augančiais dviem šimtamečiais ąžuolais. Senoliai medžiai jau nebedžiugina savo žaluma, nuo kaitrios saulės nebegalima pasislėpti ir po jų sodrių lapų vainiku, nes ąžuolai nudžiūvę. Ir vis dėlto tokius senus medžius tiesiog imti ir nukirsti gaila.
Gargždiškis Juozas Šimulis parašė laišką redakcijai siūlydamas iš nudžiuvusių ąžuolų išskaptuoti medines skulptūras. „Turime daug nagingų skulptorių, manau, kažkas tikrai imtųsi šio darbo. O kokios tai turėtų būti skulptūros, turėtų nuspręsti patys gargždiškiai“, - laiške rašo vyras.

Kviečiame susipažinti dar su keliomis gargždiškių nuomonėmis dėl senųjų parko ąžuolų likimo.

PARKAS NEGALI LIKTI BE VARTŲ
Alfonsas Freigofas 
Gargždų parko ąžuolai mano atmintyje išliko kaip miesto simbolis. Joks rankų darbo daiktas negali turėti tokios praeities kaip tie ąžuolai.
Gargždiškiai gyveno ir gyvena kartu su ąžuolais, saugo jų atminimą. Medžiai atlaikė karus, nors vokiečių apkasai per Antrąjį pasaulinį karą buvo iškasti parko nuokalnės viduryje. Dabar labai pagarbiai reikėtų kalbėti apie mūsų senbuvius. Nesvarbu, kad jie ir nudžiuvę. Gargždiškiai mano, jog ąžuolams ne mažiau kaip trys šimtai metų. Jie kitoms kartoms primins, kad mokame saugoti tai, kas puošia gyvenimą. Gargžduose esama daug mylinčių gamtą žmonių. Dažnas miestietis yra pasodinęs savo medelį parke. Aš prieš 15-16 metų taip pat pasodinau du raudonlapius riešutmedžius. Manau, netoli dabartinių senolių reikia turėti tokius pat ateities vartus iš dviejų ąžuolų.

ŠIMTAMEČIAI JAU NEBEPATIKIMI
Danguolė Umbrasienė
Šeštadienio „Bangoje“ perskaičiau kvietimą padiskutuoti apie šimtamečius Gargždų parko medžius. Ką su jais daryti?

Žinoma, medį nupjauti sunku, ypač šimtametį ąžuolą. Tačiau pirmiausia turime atsižvelgti į tai, ar saugu parke žmonėms. Dabar daug jaunų tėvų ateina į parką su vaikučiais, o jeigu stipresniam vėjui pakilus nulūžtų tokio šimtamečio šaka? Ar nesužeistų žmonių? Manau, kad tokius medžius visgi reikia nupjauti, turint omenyje ir tai, kaip keičiasi mūsų orai. Juk dažnos audros, škvalai. Tad tokie dideli medžiai virsdami gali pridaryti bėdos.
Manau, kad ant nukirstų ąžuolų kamienų būtų galima įrengti nedidelius poilsio kampelius, gal šalia pastatyti stendą su parko medžių istorijomis.

Galbūt kokia originali idėja, kaip antram gyvenimui būtų galima prikelti šimtamečius nudžiūvusius ąžuolus, sukasi ir jūsų galvoje? Tada būtinai ja pasidalinkite paskambinę į laikraščio „Banga“ redakciją tel.: (8 46) 452 065, 8 614 77908; Gargždų miesto seniūniją tel. (8 46) 466 223 arba Klaipėdos rajono savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiajai specialistei Loretai Kuprienei tel. (8 46) 391 063. Taip pat jūsų pasiūlymų laukiame elektroniniu paštu milda @ gargždai.lt bei loreta.kupriene @ klaipedos-r.lt.
 
Nuomonės išspausdintos Klaipėdos rajono laikraštyje „Banga“ 2011-07-27, Nr. 55 (9000)

1 komentaras: