"GARGŽDŲ GIMTADIENIUI – ŠVENTĖ PARKE SU MERO INAUGURACIJA"

Gargždų miesto gimtadienis jau tapo gražia tradicija, laukiama tiek gargždiškių, tiek miesto svečių. Šiais metais 758-ąsias miesto įkūrimo metines minėsime rugpjūčio 12-14 dienomis. Organizacinis šventės komitetas jau patvirtino galutinę kultūrinę ir sportinę programą, kuri antradienio rytą išsamiai buvo pristatyta Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotojo Egidijaus Skarbaliaus kabinete surengtoje spaudos konferencijoje.

Nukels į XIX amžių


Svarbiausi miesto gimtadienio šventės renginiai šiemet, kaip ir pernai, numatyti senajame Gargždų parke. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Polekauskienė sakė, jog jau antrus metus iš eilės gaivinant parką pasirenkama istorinė dvaro-parko tematika. „Pagrindiniai šventės vedėjai bus baronai Ronne, kurie šventės dalyvius nukels į XIX amžių, kuriame Gargždai išgyveno savo aukso laikus. Renginio metu bus pristatomos dvaro gyvenimo istorijos, miniatiūros, vaizdeliai“, - pasakojo pašnekovė.


Šventiniai renginiai mieste prasidės jau rugpjūčio 12 dieną, penktadienį. 17 val. visi kviečiami į fotografų klubo „Gargždai“ parodos „Gyvenimo druska“ atidarymą Gargždų kultūros centre.

Pagrindinė šventės diena – rugpjūčio 13-oji, šeštadienis. Miestas šurmuliuoti pradės jau nuo 9 val. ryto, kai aikštėje prie Gargždų miesto parko (Kvietinių g.) prasidės „Blusų turgus“, veiks tautodailininkų mugė. „Blusų turguje“ prekiauti sendaikčiais (išskyrus drabužius) be jokio mokesčio kviečiami visi norintieji. Organizatoriai išskėstomis rankomis laukia ir tautodailininkų, kuriems taip pat nereikės mokėti jokio mokesčio už prekybos vietą. Norintieji prekiauti iš anksto turėtų registruotis paskambinę į Kultūros skyrių telefonais: (8 46) 45 21 38, 8 682 11 874. Parke visą dieną šurmuliuos ir nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių kiemeliai. Klaipėdos rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Adelija Radžienė informavo, jog jau yra užsiregistravusios 10 jaunimo ir kelios visuomeninės organizacijos. To dar nepadariusios ir norinčios dalyvauti šventėje organizacijos turėtų iš anksto registruotis anksčiau minėtais telefonais.


Diegs blaivybės tradicijas


Šeštadienį nuo pat ryto „Blusų turgaus“ bei tautodailininkų mugės prekeivius ir pirkėjus linksmins Jakų kultūros namų kaimo kapela „Sendvaris“, Dauparų kultūros namų kaimo kapela „6 bačkos“ bei Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblis „Minija“. Sportui neabejingi miestiečiai vietoj mugių šurmulio nuo 10 val. galės dalyvauti arba stebėti Gargždų miesto centriniame stadione vyksiančias krepšinio 3x3, tinklinio 4x4, sunkiosios atletikos varžybas ir kitas sportines atrakcijas.


Šeštadienį šventėje svečiuosis ir Nacionalinis kraujo centras. Parko prieigose įrengtoje palapinėje centro darbuotojai kvies visus norinčiuosius tapti neatlygintinais kraujo donorais. Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė J. Polekauskienė pastebėjo, kad pasidalinti savo krauju ir išgelbėti kitų gyvybes kviečianti akcija labai derės ir su šventėje diegiamomis blaivybės tradicijomis: „Šiemet, kaip ir pernai, šventės metu visoje parko teritorijoje bus draudžiama prekyba alkoholiu. Praėjusiais metais ši idėja pasiteisino, neturėjome negražių incidentų, todėl ją tęsiame ir šiemet.“


Nusipelniusiųjų sąrašas sutrumpintas


Šeštadienio vidudienį nuo maždaug 11.30 val. nuo Gargždų kultūros centro iki miesto parko vyks pučiamųjų orkestro, šventės dalyvių, gyventojų ir miesto svečių eisena. O 13 val. Gargždų miesto parke prasidės pagrindinės šventės iškilmės. Vyks mero inauguracija, Garbės piliečio ir rajonui nusipelniusių žmonių apdovanojimai bei grupės „El Fuego“ koncertas. Tradiciškai Gargždų kultūros centro salėje vykdavusi iškilmingoji šventės dalis šiemet perkeliama į parką, kad visi svarbiausi renginiai vyktų vienoje erdvėje. Garbės piliečio apdovanojimą šiemet planuojama įteikti vienam asmeniui, jo kandidatūrai dar turi pritarti rajono Taryba. Rajonui nusipelniusių žmonių ženklais bus apdovanoti šeši asmenys. Paklaustas, kodėl šiemet apdovanojamų žmonių sąrašas gerokai trumpesnis nei įprastai, mero pavaduotojas E. Skarbalius intrigavo: „Nusprendėme, kad šiai nominacijai reikia suteikti solidumo ir išskirtinumo. Su visa pagarba jau apdovanotiems rajono žmonėms noriu pasakyti, kad ankstesniais metais atminimo ženklai buvo teikiami gal ne tiek visam rajonui kiek vienai seniūnijai nusipelniusiems žmonėms. Mes nusprendėme, kad atrankos kriterijus reikėtų kiek sugriežtinti ir kasmet Garbės piliečio vardą suteikti vienam žmogui, o rajonui nusipelniusių žmonių apdovanojimus skirti 5 asmenims. Šiemet taip išėjo, kad į penkis atminimo ženklus pretendavo šeši asmenys. Kas jie ir kodėl apdovanoti bus šeši, tegul kol kas lieka paslaptis.“


Rėmėjai pažadėjo 20 tūkstančių


Po iškilmingo renginio nuo 15 val. Gargždų parke įrengtose didžiojoje ir teatro scenose vyks įvairių mėgėjų meno kolektyvų pasirodymai. Teatro scenoje bus parodyti trys spektakliai: Lapių kultūros namų jaunimo teatro „Rozetė“, Agluonėnų klojimo teatro ir Rietavo kultūros centro bendruomenės teatro. 19 val. numatytas grupės „Perkūno sakmė“ („Thundertale“) koncertas. Šeštadienį šventę vainikuos 21 val. prasidėsiantis kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys 2011“. Po atviru dangumi bus rodomi keturi filmai: „Barzakh“ (rež. Mantas Kvedaravičius), „Trečiadieniais“ (rež. Ieva Jasaitytė), „Ryšys“ (režisierius Paulius Gvildys), „Kai apkabinsiu tave“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas).


Rugpjūčio 14 dieną, sekmadienį, miesto gimtadienio šventę tęs Gargždų Minijos slėnyje VšĮ „Drevernos poilsio ir sporto klubas“ organizuojami žirgų konkūrai „Gargždų miesto taurė 2011“. „Tradiciškai vyks Gargždų miesto taurės konkūras, atidarymo konkūras ir paguodos konkūras. Visus mylinčius gamtą, žirgus, sportą kviečiame apsilankyti. Planuojama, kad renginys bus tarptautinis, atvyksta svečiai iš Latvijos, kitų šalių. Tad reginys bus tikrai gražus“, – žadėjo Klaipėdos rajono savivaldybės vyriausiasis specialistas sporto plėtrai Tomas Pranys.


14 val. šventinius gimtadienio renginius vainikuos Gargždų miesto šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje vyksiantis Lietuvos jaunųjų vargonininkių Karolinos Juodelytės ir Giedrės Navickaitės koncertas.


Gargždų miesto gimtadienio šventės renginiams organizuoti Klaipėdos rajono savivaldybė iš viso yra numačiusi skirti 20 tūkstančių litų, tačiau visų pinigų tikimasi neišleisti, nes nemažos paramos laukiama iš gausaus rėmėjų būrio. Jie yra pažadėję skirti apie 20 tūkstančių litų. Kol kas iš jų yra gauti apie 7 tūkstančiai litų. Tačiau tikimasi, jog iki šventės pradžios visi rėmėjai tesės pažadus ir papildys Gargždų miesto gimtadieniui skirtą sąskaitą.


Dovanotam arkliui į dantis nežiūrima


Pagrindinė šių metų Gargždų miesto šventės naujovė – Klaipėdos rajono mero Sigito Karbausko inauguracija. Šios idėjos iniciatorius, mero pavaduotojas Egidijus Skarbalius įsitikinęs, kad Klaipėdos rajonui reikalinga tokia tradicija: „Visos kaimyninės savivaldybės turi regalijas, ir aš tai traktuoju kaip savivaldybės pilnavertiškumo simbolį, o ne privilegiją. Kadangi inauguracija – mano idėja, aš pasiryžęs atremti visą ugnį ir kritiką dėl šio sumanymo. Nuo pradžių akcentavau, kad regalijos bus įteiktos ir inauguracija vyks tik tuo atveju, jei pavyks jas įsteigti iš rėmėjų lėšų. Jų rasti pavyko, iš Savivaldybės biudžeto nebus skiriama nė lito. Net nežinau, kiek regalijų pagaminimas kainuos, juk dovanotam arkliui į dantis nežiūrima. Iki galo dar nėra aiškūs ir visi rėmėjai, juos įvardinti galėsime tik po inauguracijos. Kiek žinau, regalijos jau baigiamos gaminti. Tai bus dekoratyvinė grandinė, kurią puoš Gargždų miesto ir kitų dešimties rajono seniūnijų herbai. Tiesa, patvirtintą heraldiką turi tik šešios seniūnijos. Agluonėnų, Sendvario, Kretingalės ir Dauparų-Kvietinių seniūnijos patvirtintų ženklų neturi, todėl joms skirtose detalėse bus užrašyti tik seniūnijų pavadinimai. Mūsų siekiamybė yra, kad iki kitų metų birželio 1 dienos visos seniūnijos turėtų savo patvirtintas heraldikas. Tad noriu paraginti minėtų keturių seniūnijų gyventojus idėjomis, kas turėtų būti pavaizduota jų seniūnijų herbe, pasidalinti su seniūnais.“


Milda JUDELYTĖ


Straipsnis išspausdintas Klaipėdos rajono laikraštyje „Banga“ 2011-07-27, Nr. 55 (9000)

Nuoroda internete: http://www.gargzdai.lt/?lt=1311862768

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą