"Gargždų bendruomenės užmojis – daugiafunkcis sporto centras"

Šalia Gargždų stadiono iškils daugiafunkcis sporto centras su uždaru maniežu, plaukimo baseinu, universaliomis sporto salėmis, rekreacinėmis erdvėmis ir taps traukos objektu viso regiono mastu – tokia yra Gargždų miesto bendruomenės vizija. Pastaroji priminta ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Tačiau ne visi politikai skubėjo palaiminti bendruomenės iniciatyvą, mat kaip visada geros idėjos atsimušė į skurdų biudžetą.


Utopija virs realybe?

Gargždų miesto bendruomenės pirmininkė Roma Paplauskienė „Bangai“ sakė, kad tai yra tęstinis projektas: „Berods prieš metus architektūros studentams pasiūlyta atlikti daugiafunkcio centro vizijas Gargžduose, geriausiai pasisekė Vaidotui Vaičiuliui. Būtent jo darbo pagrindu buvo išplėtota daugiafunkcio centro, kompleksiškai apimančio parką, idėja. Visa teritorija būtų skirta sveikatai, sportui puoselėti.“ Anot pašnekovės, šio projekto vertė yra apie 18 milijonų litų. „Daug kas sako, kad tai įgyvendinti yra utopija, tačiau iš kitos pusės kažkada ir miesto bei „Minijos“ progimnazijos stadionų sutvarkymas irgi skambėjo it utopija. Tačiau žingsnis po žingsnio judama pirmyn“, – sakė R. Paplauskienė. Ji užsiminė, kad tinkamas detalusis planas jau yra. Dabar reikėtų parengti techninį projektą (jo kaina – 5 proc. viso projekto vertės). „Svarbiausia, jog pačiai idėjai pritartų Klaipėdos rajono savivaldybės taryba, įtrauktų atitinkamas priemones į strateginį veiklos planą, tada galėtume bandyti pretenduoti į paramą iš Europos Sąjungos. Žinoma, tektų prisidėti ir Savivaldybei, tačiau pati bendruomenė taip pat yra pasiryžusi ieškoti papildomų lėšų iš privačių struktūrų. Turime patirties, tad tikrai galėsime padėti“, – kalbėjo pašnekovė.
 

Tarybos prašo pritarimo
Tarybos posėdyje dalyvavęs verslininkas, gargždiškis Dainius Šatkus politikams akcentavo, jog supranta, kad Savivaldybė neturės lėšų tokiam projektui įgyvendinti. „Todėl yra vienintelė galimybė – išnaudoti Europos struktūrinius fondus, lėšos Lietuvą pasieks 2014–2020 m. Tačiau visiems tikrai neužteks, kad būtume vieni iš pirmųjų, turime pasidaryti namų darbus, kurių sudėtinė dalis yra būtent techninis projektas“, – kalbėjo D. Šatkus. Anot jo, bendruomenė rajono Savivaldybės tarybos neprašo numatyti konkrečią pinigų sumą, svarbu, kad dabar politikai išreikštų pritarimą tokiam objektui ir įtrauktų daugiafunkcio centro priemones į strateginį veiklos planą. Po politinio sprendimo, pasak verslininko, reikėtų pateikti paraišką LR Kūno kultūros ir sporto departamento prie LR Vyriausybės Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondui dėl dalinio projektavimo darbų finansavimo (t. y. techninio projekto parengimo).

Panaši idėja žlugo
Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas gyrė bendruomenės iniciatyvą, tačiau pastebėjo, kad tai nenauja idėja. „Daugiafunkcio centro statybos galimybės S. Dariaus ir S. Girėno bei Pušų gatvių sankryžoje privačios ir viešos partnerystės pagrindu buvo rimtai nagrinėjamos prieš keletą metų. Tada išleista nemažai biudžeto lėšų įvairioms studijoms, ekonominiams pagrindimams, koncesijos sutarčių projektams ir t. t.“, – pasakojo meras. Anot jo, po ilgų svarstymų ir diskusijų buvo prieita prie bendros nuomonės, kad tokio objekto statybos ir eksploatavimo kaštai taps nepakeliama našta Savivaldybės biudžetui, nes per 25 metus Savivaldybei tai būtų kainavę arti 100 mln. litų. „Bendruomenei atnaujinus šią idėją, Tarybai teks vėl grįžti prie jos nagrinėjimo“, – sakė V. Dačkauskas.

Objektus siūlo skaidyti
„Bangai“ meras pasakojo, kad Klaipėdos rajono strateginiame plėtros plane iki 2020 metų yra numatyta statyti atskirus objektus: baseiną, sporto salę-maniežą, pritaikyti Gargždų miesto parką ir šalia esančią teritoriją rekreacijai. „Mano nuomone, baseiną reikėtų statyti P. Cvirkos gatvėje, šalia sporto salės esančiame laisvame sklype, o sporto salę-maniežą, kuris daugiausia tenkintų futbolo poreikius, – miesto stadiono teritorijoje. Prie šio objekto statybos bei projektavimo turėtų prisidėti ir Lietuvos futbolo federacija. Parko aplinkoje nėra reikiamo dydžio sklypo daugiafunkcio centro statybai. Yra ir kitų svarių priežasčių, dėl kurių centro statyba šioje vietoje sunkiai įmanoma“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, objektus reikėtų įgyvendinti tokiu eiliškumu: pirma, Gargždų miesto parko techninio projekto parengimas, įgyvendinimas. Antra, baseino projekto parengimas ir įgyvendinimas. Trečia – sporto salės-maniežo. „Konkrečius projektavimo ir statybos metus turės nustatyti Savivaldybės taryba, tvirtindama trimečius veiklos planus. Turime vilties, kad šių projektų įgyvendinimas bus galimas iš ES lėšų 2014–2020 metams“, – užsiminė Savivaldybės meras.

Rizikuoja prarasti finansavimą

Tarybos posėdyje meras pasiūlė bendruomenės pateiktą informaciją išnagrinėti Savivaldybės administracijos specialistams, taip pat Klaipėdos rajono savivaldybės strateginio planavimo komisijai, o kitame posėdyje pateikti pasiūlymus Tarybai. Politiniai oponentai replikavo: „Šaukštai po pietų. Kol visi išnagrinės, bus vėlu pretenduoti į paramą.“ Tarybos narys Algirdas Liaudanskis akcentavo, kad šiuo atveju reikėjo tik principinio Tarybos pritarimo, tad nesuprantama, kodėl klausimas vilkinamas: „Juk kiekvieno mėnesio praradimas – rizika netekti galimo finansavimo. Gargždų miesto bendruomenė iš anksto kontaktavo su Kūno kultūros ir sporto departamento atstovais ir sulaukė teigiamų reakcijų. Tad logiška būtų paraišką dėl paramos pateikti iki LR Seimo rinkimų, kol dar neįvyko specialistų rotacija. Tačiau panašu, kad valdančioji dauguma nepaiso kitų idėjų ir pasiūlymų.“ V. Dačkauskas, paklaustas, ar, kaip prašo miesto bendruomenė, bus spėta pateikti paraišką dėl dalinio projektavimo darbų finansavimo iki 2012 spalio 31 d., atsakė: „Viskas yra įmanoma. Tiktai reikia, kad Savivaldybės taryba spalio mėnesio posėdyje apsispręstų dėl prioritetų.“

KOMENTARAS
Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda KUČINSKAITĖ: „Dalis daugiafunkciame sporto centre numatytų objektų išties yra įtraukti į rajono plėtros strateginį planą 2009–2020 m. Tai yra ilgalaikis planas, kuriame numatytos lėšos nėra tikslios, tik prognozuojamos. O kasmet rengiamo trimečio veiklos plano pirmieji metai centas į centą atitinka rajono biudžetą. Į šiuo metu galiojantį 2012–2014 m. strateginį veiklos planą nėra įtraukta nei baseino, nei daugiafunkcio sporto centro ir t. t. statyba. Iš vienos pusės tai yra miestui ir visam rajonui svarbūs ir reikalingi objektai, iš kitos pusės – reikalauja didelių investicijų, tinkamo pasirengimo pritraukti lėšų iš išorės. Reikia apsvarstyti techninius klausimus bei, kas svarbiausia, suplanuoti finansinius srautus. Šiuo metu yra pradėtas rengti strateginis veiklos planas 2013–2015 m., kuriame, apsvarsčius finansavimo klausimus bei Savivaldybės tarybai pritarus šio objekto (ar objektų) statybai, galėtų būti suplanuotos atitinkamos lėšos. Žinoma, atsižvelgiant į objekto dydį bei būtinus nuveikti darbus, Klaipėdos rajono savivaldybei, didelė tikimybė, vėliau ar anksčiau teks prisidėti finansiškai: projektavimo arba/ir statybos pradžioje. Projektą vertėtų iš anksto suskirstyti į etapus, o tam reikia laiko. Svarbu viską išsiaiškinti su miesto bendruomene ir susitarti dėl atitinkamų dalykų.“

Rengia žaidimų aikštelę
Gargždų miesto bendruomenės pirmininkė R. Paplauskienė džiaugiasi, kad parko atnaujinimo darbai įgauna pagreitį. Mažųjų rajono gyventojų svajonės turėti žaidimų aikštelę greitai virs realybe. „Jau iškirtome tuopas, greitai bus raunami kelmai ir suformuotas pagrindas vaikų žaidimų aikštelei. Iš LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pagal Vietos bendruomenių savivaldos programą gavome 21 tūkst. Lt žaidimų įrenginiams įsigyti. Bus nupirkti du skirtingoms amžiaus grupėms skirti kompleksiniai žaidimų įrenginiai, įrengtos dvi čiuožyklos ir vienos sūpynės“, – informavo bendruomenės pirmininkė. Anot jos, visi kiti darbai atliekami privačiomis lėšomis, geranoriškos pagalbos principu. „Labai džiaugiamės visais, kurie prisidėjo, nes savanoriški darbai keliskart pranoksta finansinę paramą“, – svarstė R. Paplauskienė. Tikimasi, kad vaikų žaidimų aikštelė senąjį miesto parką papuoš jau pavasarį.

Agnė ADOMAITĖ
http://www.gargzdai.lt/?lt=1349272533#

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą