Renginyje „Europos kraštovaizdžio konvencijos įsigaliojimo 10-mečiui paminėti“ bus pagerbti Aplinkos ministerijos kraštovaizdžio konkurso dalyviai, tarp kurių yra Gargždų miesto bendruomenė su "Gargždų miesto parko vystymo galimybių studija"

Šių metų spalio 19 d. 10 val. Vilniuje, konferencijų centre „Dainava“ (A. Vienuolio g. 4), vyks seminaras, skirtas Europos kraštovaizdžio konvencijos įsigaliojimo 10-ųjų metų sukakčiai paminėti. Renginys finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo projekto „Visuomenės informavimas apie aplinką šviečiamosiose laidose, spaudoje, internete ir kitose informacinėse visuomenės informavimo priemonėse“ lėšų.

Seminare bus nagrinėjamos aktualios kraštovaizdžio formavimo problemos, pristatyti savivaldybių, bendruomenių, įstaigų, įmonių ir privačių asmenų veiksmai, įgyvendinantys Konvenciją, įteiktas Aplinkos ministerijos apdovanojimas „Už kraštovaizdį“ ir padėkos šio konkurso dalyviams, atidaryta jų darbų paroda, pristatyta naujai išleista knyga „Europos kraštovaizdžio konvencija. Susiję tekstai“ ir kt.

Šiais metais į Aplinkos ministerijos apdovanojimą „Už kraštovaizdį“ pretendavo 27 kandidatai. Tai savivaldybių administracijos, viešosios įstaigos, valstybinių ir vieno savivaldybės parko direkcijos, įmonės, bendruomenės, asmenys, ypač pasižymėję ir prisidėję kurdami ir įgyvendindami su kraštovaizdžio apsauga, tvarkymu ir planavimu susijusius projektus.

Savo patirtimi pasidalijo 22 savivaldybių dalyviai – ne tik Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Utenos, Alytaus, Tauragės, Trakų, Birštono, Anykščių, Ignalinos, Zarasų miestų, bet ir kaimiškųjų vietovių atstovai.


Pretendentų paraiškas vertino Aplinkos ministro sudaryta komisija, kurioje, be Aplinkos ministerijos specialistų, dirbo Kultūros ir Žemės ūkio ministerijų, Kultūros paveldo departamento, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos ir Etninės kultūros globos tarybos atstovai.

Lietuvos ir kitų 17 šalių atstovai Florencijoje, Italijoje2000 m. spalio 20 d. pasirašė Europos kraštovaizdžio konvenciją. Ją Lietuva ratifikavo viena pirmųjų –2002 m. spalio 3 d.; šiemet sueina 10 metų, kai ji oficialiai įsigaliojo.
 

Šiuo metu Konvencija ratifikuota 37 šalyse. Šis tarptautinis susitarimas įpareigoja įteisinti kraštovaizdį kaip svarbią žmones supančios aplinkos sudedamąją dalį, jų bendro kultūros ir gamtos paveldo apraišką ir savasties pagrindą, nustatyti ir vykdyti kraštovaizdžio politiką, plėtoti visuomenės, valdžios institucijų ir nevyriausybinių organizacijų žinias apie kraštovaizdžio vertę, vaidmenį ir pokyčius, gerinti kraštovaizdžio pažinimą, priimti apsaugą, tvarkymą ir planavimą reglamentuojančius dokumentus. Konvencija numatė įsteigti Europos Tarybos apdovanojimą už kraštovaizdį.

Laikydamasi Konvencijos ir nacionalinės kraštovaizdžio politikos nuostatų, Aplinkos ministerija2007 m. įsteigė nacionalinį apdovanojimą „Už kraštovaizdį“. Pirmoji jį pelnė Kupiškio rajono savivaldybė už Kupos slėnio sutvarkymą 2008 metais.2012 m. Aplinkos ministerijos apdovanojimo „Už kraštovaizdį“ laureatas taps Lietuvos kandidatu 2013–2014 m. Europos Tarybos kraštovaizdžio konkurse.

Apie renginį informaciją teikia:
Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Giedrė Godienė
tel. (8 5) 266 3614 arba el. paštu g.godienė@am.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą