REPORTAŽAS: "REIGATE PRIORY" PARKAS


Šį kartą tumpai pristatome Didžiojoje Britanijoje neseniai įgyvendintą istorinio Reigate Priory parko atgaivinimo projektą. Ši vietovė žinoma jau nuo XIII amžiaus, kai joje įsikūrė augustinų vienuoliai. Nuo XV a. pabaigos iki XX a. pradžios vietovė buvo paversta privačia rezidencija ir priklausė įvairiems to meto didikams ir iškiliems žmonėms (pvz. parlamento nariams, karininkams).

Parkas šioje vietoje buvo įkurtas XVII-XVIII amžiuje, nors jau iki tol aplink didikų rezidenciją plytinčios žemės buvo intensyviai naudojamos. Tik XVII a. pradžioje dabartinė parko teritorija buvo pradėta aktyviau formuoti, vadovaujantis angliško landšaftinio parko principais (formuojamos medžių alėjos, pabrėžiami patekimo į parką taškai ir pan.). XVIII a. pabaigoje buvo praplėsti Priory rezidenciniai rūmai, o parkas buvo papildytas dabar jį geriausiai charakterizuojančiais elementais - "vėnuolių  taku" ir "įžemintu sodu". Tuo metu parkas buvo tapęs populiaria elito susitikimo vieta. XX a. pradžioje parkas iš dalies tapo atviras visuomenei, kai vienas iš jo savininkų nusprendė į pietus nuo residencijos esantį parką skirti vietos gyventojų ramiam poilsiui. Nuo 1921 m. parkas ir jame esanti rezidencija priklausė žinomam laivyno admirolui D. Beatty, kuris buvo vienas iš paskutiniųjų Reigate Priory savininkų. Nuo 1947 m. parkas priklauso valstybei ir yra visiškai atviras visuomenei.

Parko restauracija
Trumpas filmukas apie "Reigate Priory" parko rekonstrukcijos projektą

2000 metais atlikta „Priory“parko ir jame esančių statinių istorinės raidos ir esamos būklės analizė parodė, kad parko kultūrinis ir paveldosauginis potencialas menksta, nes jau keletą dešimtmečių nyksta jo pirmapradžiai (autentiški) bruožai, tačiau taip pat buvo akcentuojama, kad daugumai restauravimo problemų spręsti reikia žymaus papildomo finansavimo. Miesto taryba tuomet nusprendė rengti parko tolesnio vystymo viziją, kuri neužkirstų kelio ir parko autentiškų savybių atkūrimo procesui. 2002-2003 metais vykdytų viešųjų konsultacijų rezultatai įtikino miesto taryba pradėti parko atgaivinimo ir jame esančių statinių restauravimo projekto rengimą, kurio pagrindiniai uždaviniai buvo ne tik sustabdyti „Priory“ parko autentiškų bruožų nykimą, bet ir gražinti parkui ankstesnį pavidalą ir populiarumą.

Parko projektas


„Land Use Consultants“ rengdami parko atgaivinimo ir restauravimo projektą laikėsi nuostatos atkurti ne vien atkurti dar pastebimus ir tik dalinai sunykusius parko XVIII a. elementus, bet ir ieškoti jau išnykusių parko bruožų atkūrimo galimybių. Taip pat buvo stengiamasi šiuolaikinėmis priemonėmis atstatyti parkui XIX a. būdingą funkcinę zoną – „žaidimų/pramogų erdvę“, kuri padėtų formuoti šiuolaikines parko teritorijos panaudos tradicijas.


Panaudojant šiuolaikines kraštovaizdžio architektūros priemones ir atsižvelgiant į istorines raidos ypatybes bei bruožus buvo sukurta schema, kuri įgalino „pavargusį“ parką paversti patrauklia ir išskirtine vieta. Ši schema neneigia istoriškai susiklosčiusių parko bruožų, tačiau adaptuoja juos XXI amžiaus realijoms – kintančiai miesto parko sampratai ir įvairiapusiams parko lankytojų poreikiams.

Veiklos galimybės parke
Parke yra įrengtos 4 teniso aikštės, krepšinio ir futbolo aikštelės, riedutininkų, riedlenčių ir BMX parkas. Parke taip pat įrengta didelę vaikų žaidimo aikštelė. Visos šios veiklos yra nemokamos ir atviros visiems parko lankytojams.



Parke taip pat vyksta kriketo varžybos, kino po atviru dangumi peržiūros, susitikimai ir diskusijos su vietos įžymybėmis (rašytojais, menininkais ir pan.). Specialiai vaikams yra organizuojami pažintiniai renginiai, kurių metu jie mokosi surasti ir atpažinti įvairius želdinius („Leaf Hunt“) ar smulkius gyvius („Minibeast Hunt“).


 „Priory“ dvaro rūmuose yra įsikūręs miesto ir apylinkių istorijos muziejus, kuriame eksponuojami įvairūs archeologiniai radiniai, seni namų apyvokos daiktai, istorinės aprangos pavyzdžiai ir kt.

Parko paviljonas


„Priory“ parko paviljonas savyje talpina parko informacijos centrą, parko administracijos patalpas, kavinę ir WC. Paviljonas yra pirmasis Didžiojoje Britanijoje realizuotas žymaus prancūzų architekto Dominique Perrault projektas. Statant paviljoną buvo siekiama jį padaryti kuo ekonomiškesnį ir ekologiškesnį. Kiti jums tikriausiai žinomi šio architekto projektai yra Prancūzijos nacionalinė biblioteka Paryžiuje ir Olimpinis plaukimo baseino ir velodromo kompleksas Berlyne. Parko informacijos centras, įsikūręs paviljone, teikia informaciją apie parko istoriją, parke vykstančius renginius ir kitas pramogas.


Informacija apie projektą:
Autoriai: Land Use Consultants
Vieta: Reigate, Surrey, UK
Projekto tipas: Istorinio parko rekonstrukcija ir papildymas naujomis funkcijomis
Užsakovas: Reigate and Banstead Borough Council
Teritorijos plotas: 58 ha (su mišku)
Statinių plotas (naujasis paviljonas): ~300 kv. m.
Projektavimo metai: 2000-2003 (viešos konsultacijos), 2003-2007 (tyrimai ir projektavimas)
Statybos metai: 2007-2009

Projekto kaštai: ~25 mln. Lt ( 6,2 mln. £)

Daugiau informacijos galite rasti:
www.landuse.co.uk
www.reigate-banstead.gov.uk


Tekstas: M. Cirtautas
Nuotraukos: Land Use Consultants
Video: Burnley Video Productions

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą