SKAITINIAI: APIE SENUS LAIKUS, DVARĄ IR PARKĄ (I)

Rašytinės ir, tuo labiau, vaizdinės informacijos apie Gargždų dvaro brandųjį periodą nėra daug. Atskiri invetorizaciai dokumentai ir kita archyvinė medžiaga ne daug ką tepasako apie to meto miestelėnų ir dvariškių gyvenimą, dvaro sodybos ir greta plytinčio parko pavidalą. Idomiausi šiuo atveju tampa to laikmečio amžininkų atsiminimai, o Gargždų miesto parko atveju - atsiminimai žmonių, kurie turėjo galimybę apsilankyti parke XIX ir XX amžių sandūroje. Vienas tokių asmenų - gargždiškis kunigas Mykolas Vaitkus (1883-1973):
"Buvo Gargžduose dar vienas gražus, tikrai gražus dalykas, kurį sukūrė ne vien Dievo gamta, o prisidėjo ir žmogus kūrėjas. Tai – baronų parkas, senas, gana apleistas (baronui mirus, o baronienei pasenus), tylus-tylus ir slėpiningas, puikiuose Minijos šlaituose prigludęs, įvairių rūšių galingų medžių bei tankių krūmų gožiamas, gėlynų išmargintas, šauniai vingiuotų kelių, rods, į nežinomas tolybes vedamas, į grakščias altanas pakeleivį užeiti kviečiąs, gražiose vietose pristatytais įmantriais suolais pavargusį atsilsėti masinąs, sumaniai išskirtais trakais nuostabias perspektyvas į Minijos slėnį bei žaliuojančius tolius atveriąs..."
Kun. Mykolo Vaitkaus kūrinių ištraukas, kuriose minimas Gargždų dvaras ir dvariškiai, aprašomas senasis dvaro parkas, galite parsisiųsti iš ČIA.

Daugiau informacijos apie autorių rasite čia:
www.samogit.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą