REPORTAŽAS: KALAMAJA PARKAS (TALINAS, ESTIJA)

Vietovės istorija
Dabartinėje parko teritorijoje anksčiau buvo seniausios Talino priemiesčio Kalamaja kapinės (est. Kalamaja kalmistu), kurios, spėjama, gyvavo apie 400 metų nuo XVI amžiaus. Tai buvo pagrindinė estų ir švedų, gyvenusių Taline ir miesto prieigose, laidojimo vieta. Kapinės buvo keletą kartų plečiamos. Po II pas. karo dėl strateginės Kalamaja vietovės padėties (artumo šalia miesto centro ir jūros), visa vietovė buvo paversta uždara sovietinės armijos zona. Tačiau 1964 metais, sovietinės valdžios nutarimu, Kalamaja kapinės kartu su dar kai kuriomis senosiomis kapinėmis (Moigu, Kopli) buvo sunaikintos, sulygintos su žeme, o antkapiniai paminklai panaudoti pamatų, sienų ar šaligatvių mieste statybai.


Istorinis ir dabartinis vietovės vaizdas

Senųjų kapinių vietoje buvo suformuotas miesto parkas, kuriame neliko jokių teritorijos ankstesnės paskirties ženklų. Tik vėliau ant restauruotos kapinių koplyčios sienos buvo įrengta memorialinė lenta. Neseniai buvo nuspręsta rekonstruoti parką, jame įrengiant papildomų funkcijų bei įprasminant buvusių kapinių atminimą.

Parko rekonstrukcija

Parkas yra centrinėje Talino dalyje, Kalamaja rajone, kuris kaip miesto priemiestis žinomas nuo XIX amžiaus. Tai prestižinė miesto vieta, esanti visai netoli miesto istorinio centro (atitikmuo Kalamaja rajonui Taline galėtų būti laikomas Vilniaus Žvėrynas). Kalamaja parko istorinė ir funkcinė svarba ne tik miesto centrinės dalies, bet ir viso miesto mastu privertė miesto valdžią susimąstyti apie jo rekonstrukciją – kokybiškos ir patrauklios viešosios erdvės sukūrimą. Naują parko „veidą“ miesto gyventojai išvydo 2009 m. liepos mėnesį.


Parko takas (1)

Iki rekonstrukcijos parke vyravo aukšti, neprižiūrėti, vienas šalia kito augantys medžiai, sudarantys grupes, todėl parko teritorija buvo šešėliuota. Medynus nuspręsta retinti, teritoriją apsodinti žemesniais medžiais ir krūmais. Tai leido geriau atskleisti vietovės gamtinį charakterį.

 Parko takas (2)

Rekonstruojant parką stengtasi išlaikyti senųjų takų struktūrą, respektuoti buvusių kapinių vietą, ją semantiškai įženklinant. Atnaujinto parko teritorija liko aptverta (teritoriją naktį užrakinama), buvo išlaikyti ankstesni šeši patekimai į parką, buvo įrengtas papildomas privažiavimas specialiajam ir parko lankytojų transportui, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Parke buvo atnaujinti takai, įrengtas apšvietimas, pastatyti suoleliai, du dekoratyvinis fontanai ir vaikų žaidimo aikštelė.

 Centrinis parko fontanas

Ankstesnę parko paskirtį po rekonstrukcijos primena nuo senų laikų parko teritorijoje išlikę, restauruoti istoriniai objektai (pagrindinio įėjimo vartai, varpinės bokštas, statyti apie XVIII a. pab.), kurie po rekonstrukcijos tapo traukos objektais ar įgavo papildomų funkcijų (pavyzdžiui, buvo įrengtas informacinis stendas, patalpos nedideliam muziejui). Parkas tapo ne tik aktyviai lankoma viešąja miesto erdve, bet ir savotišku muziejumi po atviru dangumi, aktualizuojančiu kolektyvinę atmintį, t.y. nuolat prisimenančiu, kad šioje vietoje anksčiau egzistavo istorinės kapinės. 

 Vaikų žaidimo aikštelė parke

Informacija apie projektą:
Projekto autorius: AS K & H
Projekto užsakovas: Talino miesto savivaldybė
Projekto rangovas: AS Terrat
Vieta: Kalamaja rajonas, Talinas, Estija
Projekto tipas: Parko rekonstrukcija (atnaujinimas ir papildymas naujomis funkcijomis)
Teritorijos plotas: 6,7 ha
Statybos metai: 2009
Techninio projekto parengimo kaina: 215 tūkst. Lt. (~1,0 mln. EEK)
Projekto įgyvendinimo (statybos) kaštai: 5,85 mln. Lt (~27,4 mln. EEK) 


Daugiau informacijos apie projektą galite rasti:

wikipedia.org (apie Kalamaja kapines)
terrat.ee (apie Kalamaja parko projekto įgyvendinimą)

tallinn.ee (apie Kalamaja rajoną)
tallinn.ee (apie Kalamaja parko rekonstrukciją)
maastikuarhitekt.ee (apie parko projektą Estijos kraštovaizdžio architektų sąjungos puslapyje)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą