SKAITINIAI: GARGŽDŲ PARKO IŠPLANAVIMO PROJEKTAS (1981)

Siūlome jums susipažinti su 1981 metais parengtu Gargždų miesto parko išplanavimo projektu (pagrindiniu brėžiniu ir aiškinamuoju raštu). Vieni plane numatyti parko tvarkymo ir formavimo sprendiniai buvo įgyvendinti ir išliko iki šių dienų, kiti sunyko. Kai kurie sprendiniai netgi galėtų būti perkelti ir į šiuo metu rengiamą Gargždų miesto parko vystymo koncepciją, tačiau kiti yra nebeįmanomi dėl pasikeitusių žemės nuosavybės santykių ar kitų apribojimų.
Gargždų miesto parko išplanavimo projektas (1981 m.). Nužymėjimo brėžinys (M1:500).

PROJEKTAVIMO UŽDUOTIS
(miestų teritorijų tvarkymo darbams)

Objekto pavadinimas ir adresas: Gargždų miesto parko išplanavimas.
1. Užsakovas (pavadinimas ir adresas): Klaipėdos raj. komunalinių įmonių kombinatas, Gargždai, Mičiurino 9.
2. Projektavimo pagrindas (nutarimas, potvarkis, sprendimas, įsakymas ir kt.): Klaipėdos raj. LDT vykdomojo k-to patvirtintas projektavimo darbų titulinis sąrašas.
3. Projektavimo stadijiškumas: techninis darbo projektas.
4. Projektuojamo objekto charakteristika (teritorijos plotas, išplanavimas, užstatymas, apželdinimas, mažosios architektūros formos, takų bei kelių danga ir kt.): 11 ha plote atlikti horizontalinį ir vertikalinį išplanavimą, apželdinimą ir nužymėjimą. Suprojektuoti atramines sienutes, laiptus, suolus, šiukšlių dėžes, informacinius stendus, suolus ant šlaito 5000-čiams žmonių. Takų dangos skaldinėlio ir betoninių plytelių.
5. Pagrindiniai reikalavimai dėl architektūrinio-planinio sprendimo: Siūloma takus išdėstyti priimant dėmesin esamą takų tinklą, numatyti vietas surenkamai estradai ir šokių aikštelei su tribūna dainininkams.
6. Nurodymai dėl tipinių projektų taikymo ir individualių projektų panaudojimo: Individualus, galima taikyti kartotinius mažųjų architektūros formų projektus.
7. Nurodymai dėl esamų pastatų ir statinių išsaugojimo, rekonstrukcijos ar nugriovimo: nėra.
8. Nurodymai dėl inžinerinių tinklų ir įrenginių projektavimo (vandentiekio, kanalizacijos, lietaus kanalizacijos, drenažo, elektros, silpnųjų srovių, dujotiekio): Numatyti teritorijos apšvietimą ir radiofikaciją.
9. Nurodymai dėl interjerų brėžinių, maketų, modelių paruošimo ir pan.: nereikia.
10. Civilinės gynybos priemonės: nėra.
11. Statybos pradžia: 1982 m.
12. Skaičiuojama statybos kaina: 300 tūkst. rb.
13. Statybos rangovas: Klaipėdos rajono statybos remonto valdyba.
14. Projektinės dokumentacijos egzempliorių skaičius: 6.
15. Kiti nurodymai: Eskizus derinti su rajono architektu, komunalinių įmonių kombinatu.

AIŠKINAMASIS RAŠTAS

Gargždų miesto parko išplanavimo projektas sudarytas remiantis Gargždų komunalinių įmonių kombinato užsakymu, suderintu su rajono architektu ir kitomis derinančiomis instancijomis.

Esama padėtis

Projektas paruoštas esamo parko teritorijai, tarp Mičiurino [dab. Kvietinių] gatvės ir Minijos upės.

Viršutinėje parko terasoje į parko teritoriją įsirėžia miesto stadionas, Tarybinių karių kapinės. Parkas ribojasi su mokyklos sklypu.

Upės link teritorija staigiai žemėja. Žemutinėje parko dalyje įsikūręs miesto pliažas.

Šiaurinėje parko dalyje, žemutinėje terasoje pravedamos rajoninės šventės, jojimo varžybos.

Parko teritorija gausiai apsodinta medžiais: klevais, liepomis, ąžuolais. Šiaurinėje parko pusėje daug naujai pasodintų želdinių.

Išplanavimas

Pagrindinis įėjimas į parką paliekamas senojoje vietoje. Suprojektuotas antrasis įėjimas ir įvažiavimas tarp stadiono ir mokyklos sklypų. Šis įėjimas bus reikalingas švenčių dienomis.

Projektuodami vertikalų teritorijos išplanavimą, stengėmės maksimaliai išsaugoti esamą teritorijos reljefą, kad nenukentėtų esami medžiai. Didesni žemės darbai numatyti tik pusiasalyje.

Parko teritorijoje numatyta įrengti šokių aikštelę. Ruošiant šokių aikštelės projektą reikia numatyti galimybę, žiemos metu ją panaudoti čiuožyklai.

Rajoninių ir mieto švenčių renginiams paskirta šiaurinė parko dalis. Numatyta vieta darbininkų tribūnai (1000 vietų) ir 2000 vietų tribūna žiūrovams. Žiūrovų tribūnai išnaudojamas esamas šlaitas. Žiūrovai, nepatekę į tribūną, galės stebėti šventę nuo esamo šlaito.

Jojimo varžyboms vykdyti suprojektuotos dvi aikštės su sportinio gazono danga. Aikščių plote suprojektuotas drenažas.

Projektuojant dainininkų tribūnas siūlome priblokuoti nedidelę tribūną jojimo varžyboms stebėti.

Pliažo teritorijoje numatyta vieta gelbėjimo stočiai, vasaros tipo kavinei. Suprojektuotos nusirengimo kabinos ir kitos mažosios architektūrinės formos.

Parko takams suprojektuotos betoninių plytelių ir skaldinėlio dangos. Suprojektuoti suolai, šiukšlių dėžės, stendai, pėsčiųjų tiltas ir kt.


Apželdinimas

Projektuojamo parko reljefas susidaro iš 2-jų terasų. Apatinė terasa palei Minijos upę.

Dirvožemio mechaninė sudėtis nevienoda. Viršutinėje terasoje daugiausia piltas gruntas. Po juo slūgso pusiau kietas plastingas moreninis priemolis arba smulkus smėlis. Žemai, nusileidus laiptais, dirvožemis keičiasi. Ten [vyrauja] dulkingas smėlis su organiškais ir dumblo tarpsluoksniais, po juo – smulkūs smėliai ir rieduliai su gargždu. Dar žemiau – durpingos aliuvinės sąnašos arba dumblas su dulkingu smėliu. Parko šiaurinėje dalyje po dirvožemiu – rieduliai, žvyras, gargždas, po juo – pusiau kietas moreninis priemolis su gargždu ir rieduliais. Jojimo aikštės teritorijoje, po dulkingu smėliu, slūgso vidutinio tankumo vandeningas smėlis. Čia gruntinis vanduo 1,0–1,5 m gylyje.

Teritorijos dirvožemio rūgštingumas (pH) 4,5–7,0. Projektuojamo parko teritorijoje gausu želdinių. Pagrinde auga medžiai, krūmų labai mažai. Dalis medžių yra dideli, pasiekę brandos amžių. Vyraujančios rūšys: liepa, klevai, ąžuolai. Žolinė augmenija būdinga žolinei pievų augmenijai.

Naujai išplanavus teritoriją dalis medžių atsiduria ant takų. Šie medžiai aprėminami grotelėmis. Pažeisti ligų ir apdžiuvę – šalinami. Parko šiaurinėje dalyje yra jaunų, naujai susodintų želdinių masyvai: liepų, klevų, ąžuolų. Šie medeliai ne visi prigiję, kiti aplūžę; juos būtina peržiūrėti ir neprigijusius, nulaužtus pašalinti, jų vietoje atsodinti kitus, formuojant erdves pagal projektą. Jaunus medelius, pasitaikančius ant dangos, iškelti ir susodinti į esamus masyvus, juos sutankinant arba pasodinti pašalinto medelio vietoje. Siekiant geresnio estetinio vaizdo, paliekamus želdinių masyvus rekonstruoti, papildant naujais želdiniais. Žemutinėje terasoje, palei Miniją, esami želdiniai papildomi naujais pavieniais medžiais bei grupėmis.

Naujus želdinius sodiname masyvuose sudarydami vienarūšes bei mišrias grupes, derinant pagal lajų formą, dydį, lapų spalvą bei formą ir ekologiją.

Asortimentas parinktas artimas esamoms rūšims. Medžiai ir krūmai sodinami taip, kad turėtų optimalias augimui ir vystymuisi sąlygas ir galėtų augti laisvomis lajomis.

Gazonas sėjamas ten, kur vykdomi darbai – suardomas augalinis sluoksnis (2 m pločio juosta palei takus). Jojimo aikštelės teritorijoje įrengiamas sportinio tipo gazonas, atsparus mindžiojimui.

projekto architektas - D. Banienė
dendrologas - A. Gencienė


Aukštesnės kokybės Gargždų miesto isplanavimo projekto pagrindinį brėžinį galite rasti ČIA.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą