INTERVIU: GARGŽDŲ SOCIALINIŲ PASLAUGŲ CENTRO BENDRUOMENĖS POREIKIAI

Šį kartą pristatome jums pokalbio su Gargždų socialinių paslaugų centro darbuotojais (direktore Aiste Stankuviene, vyriausiąja socialine darbuotoja Vilma Bružiene, socialinėmis darbuotojomis Živile Jurgutiene, Zose Stoniene ir Inga Lukšiene) santrauką. Pagrindiniai šio pokalbio tikslai buvo supažindinti internetinio dienoraščio skaitytojus su šia institucija, atskleisti jos ir Gargždų parko ryšius ar jų plėtojimo galimybes bei panagrinėti galimus parko vystymo scenarijus ir Gargždų socialinių paslaugų centro vaidmenį juose.

Žaidimai parke (foto: www.gargzduspc.lt)

UAML: Trumpai apibūdinkite jūsų atstovaujamą instituciją. Kokie jos veiklos pagrindiniai tikslai ir uždaviniai, veiklos kryptys ir teikiamos paslaugos? Kokioms socialinėms grupėms jūs atstovaujate? Koks jūsų institucijos vaidmuo ir reikšmė Gargždų miestui (ar net visam Klaipėdos regionui)? Ar užsiimate kokia nors kita švietėjiška/visuomenine veikla šalia pagrindinių savo vykdomų funkcijų?
GSPC: Vykdant Gargždų socialinių paslaugų centro veiklą yra siekiama stiprinti įvairių grupių rajono gyventojų gebėjimus ir galimybes savarankiškai spręsti savo socialines problemas, palaikyti socialinius ryšius su visuomene, padėti įveikti socialinę atskirtį ir užtikrinti socialinį saugumą bei socialinį dalyvavimą teikiant šias paslaugas: informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo ir atstovavimo, sociokultūrines, specialaus transporto organizavimo, socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo, dienos socialinės globos, apgyvendinimo savarankiško gyvenimo namuose, laikino apnakvindinimo ir krizių sprendimo. Sudarytos sąlygos plėtoti veiklą visuomeninėms organizacijoms, karitatyvinėms nevyriausybinėms organizacijoms bei neformalioms savipagalbos grupėms, organizuojami ir vedami PRIDE mokymai būsimiems įtėviams ir globėjams, teikiamos paslaugos po įvaikinimo, globojant.

UAML: Su kokiomis problemomis ir džiaugsmais susiduriate savo tiesioginėje veikloje? Kokius svarbius pastarųjų metų darbus (projektus) esate nuveikę (įgyvendinę) ir kuriuos jų išskirtumėte kaip reikšmingiausius?
GSPC: Mūsų įstaiga nuolat vykdo bent po keletą svarbių projektų, organizuoja renginius ir parodas Klaipėdos rajono bendruomenei. Dirbant su žmonėmis nesvarbių darbų nėra, svarbu ir geras tonas, ir šypsena, ir abipusiai geranoriški santykiai. Pagrindinis nemalonus dalykas – atlygis už atliekamą darbą, kuris šiuo metu yra nepelnytai menkas tokį sunkų darbą dirbantiems žmonėms. Tačiau galima pasidžiaugti, kad vis dėl to atsiranda entuziastų dirbti šį sunkų darbą ir atsakingai žiūrėti į savo pareigas, teikti kokybiškas socialines paslaugas.

UAML: Kaip matote savo institucijos ateitį?
GSPC: Socialinių paslaugų sistema tiesiogiai priklauso nuo šalies išsivystymo – kuo labiau pažengusi šalis, tuo daugiau lėšų skiriama socialinei sferai, tuo lengviau prieinamos socialinės paslaugos. Mūsų įstaigos darbas yra svarbus ir reikšmingas – ateityje socialinių paslaugų poreikis gali tik augti. Tikėkimės, kad augs ne tik paslaugų gavėjų skaičius, bet ir atlygis už kokybišką darbą centro darbuotojams.

UAML: Keliais žodžiais įvardinkite, kas jūsų institucijai yra Gargždų miesto parkas?
GSPC:
Mums parkas – kasdienių pasivaikščiojimų ir poilsio vieta. Vieta renginių organizavimui.


Pasivaikščiojimas parke (foto: Gargždų SPC)

UAML: Kokie yra svarbiausi ir jūsų atstovaujamai institucijai aktualiausi Gargždų miesto parko aspektai? (Ką jūs veikiate parke? Kaip jį naudojate?)
GSPC:
Su negalią turinčiais žmonėmis, senyvo amžiaus asmenimis, vaikų dienos centro lankytojais dažnai lankomės parke sveikatinimo, terapiniais ir pažintiniais tikslais, kur mėgstame pasivaikščioti, pasigrožėti gamta, tiesiog – pakvėpuoti grynu oru. Parke susipažįstame su augmenija, žaidžiame, piešiame (vyksta dailės terapijos užsiėmimai).

UAML: Kokie yra jūsų institucijos pagrindiniai siekiai, susiję su Gargždų miesto parko atgaivinimo ir tolesnio jo vystymo procesu? Kokias matote parko panaudojimo jūsų institucijos veiklai vykdyti problemas ir galimybes?
GSPC:
Parke įrengus aktyviąją zoną (žaidimų aikšteles, sūpynes ir pan.), mūsų lankytojai galėtų užsiimti aktyviu poilsiu, sportuoti. 


 Dailės terapijos užsiėmimai parke (foto: Gargždų SPC)

UAML: Prioritetine tvarka įvardinkite 3 (ar daugiau) esminius jūsų institucijos siekių atgaivinant Gargždų miesto parką.
GSPC:

  • Takų sistema (reikėtų sutvarkyti ir platinti takus).
  • Privažiavimai (reikėtų pritaikyti privažiavimus neįgaliųjų vežimėliams užvažiuoti).
  • Aktyvaus poilsio zonos (krepšinio, teniso ir pan. aikštelės, įvairūs treniravimosi įrenginiai, lipynės, sūpynės, smėlio dėžės).
  • Turėklai laiptams (itin aktualu negalią turintiems).
  • Suoleliai, pasyvaus poilsio zonos (galėtų būti originalūs suoleliai kabantys tarp medžių ar pan.).
UAML: Kadangi jūs atstovaujate daugiausia specialiųjų poreikių turinčius miestiečius, gal galite įvardinti (ar bent pamodeliuoti) priemones, kuriomis jūsų lankytojai ir darbuotojai galėtų prisidėti gaivinant parką ar bent pareikšti savo nuomonę dėl jo tolesnio vystymo?
GSPC:
Gargždų socialinių paslaugų centro bendruomenė galėtų prisidėti prie parko atstatymo dalyvaudami talkose. Taip pat – rengiant akcijas parko atgaivinimui, organizuojant konkursus, prisidedant prie Klaipėdos rajono bendruomenės informavimo ir pan. 


Aktyvi veikla parke (foto: Gargždų SPC)

UAML: Visgi, parke įvairių ir net dažnai labai skirtingų interesų turi ir kitos socialinės ar interesų grupės (kitos institucijos, organizacijos ir pan.). Gal galite įvardinti kitas jums žinomas interesų grupes? Gal ne esate turėję bendrų projektų su jais (pvz. su jaunimo organizacijomis)? Kaip anksčiau įvardinti jūsų interesai dera su kitų interesų grupių siekiais ir poreikiais?
GSPC:
Yra nesutarimų dėl sporto aikštelės įrengimo prie Sodo gatvės įėjimo. Gyventojai pageidauja, kad tai būtų tylos zona. Parke lankosi ne tik negalią turintys bei senyvo amžiaus asmenys, lankosi ir jauni žmonės. Manome, kad aktyvios zonos būtų geromis prevencinėmis priemonėmis, kur kiekvienas galėtų pasportuoti, pažaisti.

UAML: Ačiū už pokalbį.


Daugiau Gargždų socialinių paslaugų centro veiklos Gargždų parke akimirkų...









Trumpai apie Gargždų socialinių paslaugų centrą...

2003 metų rugsėjo 1 dieną įkurta Gargždų miesto ir aplinkinių seniūnijų gyventojų socialinius poreikius tenkinanti socialinių paslaugų įstaiga, kuri siekia teikti geros kokybės socialines paslaugas, sudarant sąlygas asmeniui (šeimai) ugdyti bei stiprinti gebėjimus ir galimybes savarankiškai spręsti savo socialines problemas, palaikyti socialinius ryšius su visuomene, padėti įveikti socialinę atskirtį. Centro steigėjas – Klaipėdos rajono savivaldybė.
Gargždų socialinių paslaugų centro veiklos sritys:
  • dienos centras asmenims su proto negalia (dienos globos ir socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos);
  • dienos centras senyvo amžiaus asmenims (dienos globos ir socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos, sociokultūrinės paslaugos);
  • dienos centras asmenims su kompleksine (fizine) negalia (dienos globos ir socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos, sociokultūrinės paslaugos);
  • dienos centras asmenims su psichikos negalia (socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos);
  • vaikų dienos centras (socialiai remtinų, daugiavaikių, socialinės rizikos, socialinių įgūdžių stokojančių šeimų) (socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos);
  • krizių centras (psichosocialinė pagalbą, laikinas apnakvindinimas);
  • paslaugų globėjams (rūpintojams) ir įtėviams centras (paieška, rengimas, atranka, konsultavimas ir pagalbos jiems paslaugų teikimas);
  • specialaus transporto paslaugos judėjimo negalią turintiems asmenims.
Kalbėjosi Matas Cirtautas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą